
AFNOR Normalisation and UNM 

 

    

 

    CLAP 

  FORM N° 37 

 

    Version : 5 
    

Directive 97/23/CE 
Keywords:  Transitional period  Transposition  

   

  Placing on the market    

    

      

    

Directive reference:  Article 20 - 97/23 EC    

      

      

    

  Adopted by CLAP:  12/11/1997  

    

Subject:  New approach – Anticipated application of the directive 

    

Question:  
Is it possible to apply the directive and to affix the CE marking before the beginning of the 
transitional period? 

  

Answer:   
Article 20 of the directive fixes the following calendar for the application of the directive: 
 
t0 being the signature date of the directive, i.e. 29 may 1997 ; 
t0 + 24 months: transposition in national legislation, i.e. 29 may 1999 at the latest; 
t0 + 30 months: beginning of the transitional period, i.e. 29 November 1999; 
t0 + 60 months: end of the transitional period, i.e. 29 may 2002. 
 
The placing on the market of pressure equipment bearing the EC marking cannot intervene before 
29/11/1999, uniform date of beginning of application of the directive, whichever is the date of 
transposition in national legislation and of notification of the notified bodies. 
 
For the equipment fabricated before this date but intended to be placed on the market after this 
date, the dispositions of the directive can be applied. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: Editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


