
AFNOR Normalisation et UNM Site : http://portailgroupe.afnor.fr/public_espacenormalisation/afnorunmclap/ 

 

    

 Guideline  A-33  CLAP 
  FORM N°X036 

 

    Version :   1 
     

Directive 2014/68/EU 
 Adopted by WGP : 15/03/2016  

 
   

  Adopted by CLAP : 15/03/2016  

    
Directive References: Article 1 § 2 (s)     

    

 

Subject:  Scope – Receptacles pi marked 

    

Question:  
Can receptacles (in the meaning of Article 2 of Transportable Pressure Equipment Directive) that 
are “pi” marked be used as static pressure equipment without being CE marked? 

  

Answer:  Yes, provided the PI (π) marked receptacle has been placed on the market and used as 
transportable pressure equipment, it can then be used permanently as static pressure equipment 
without being CE marked.  
 
Note 1: For static use the receptacle may be subject to national regulations dealing with conditions 
of use, installation and periodic inspection (see also Article 3 of TPED 2010/35/EU – On-site 
requirements). 
 
Note 2: The term “static pressure equipment” has to be understood as “pressure equipment under 
the scope of Pressure Equipment Directive”, even though these receptacles fall under Article 1  
paragraph 2 (s) of PED. 
 
Note 3: See PED Guideline A-30 (CLAP X034) for receptacles with double CE-mark and π mark. 
 
 
 

2019-12-30 

 

http://portailgroupe.afnor.fr/public_espacenormalisation/afnorunmclap/

