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Subject:  Exclusion – Gas cylinder to be used for fixed fire extinguishing installations 

    

Question:  
Are gas cylinders, which are placed on the market to be used for fixed fire extinguishing 
installations, covered by the Pressure Equipment Directive (PED) or by the Transportable 
Pressure Equipment Directive (TPED)? 

  

Answer:  If they are transported in a pressurized condition (e.g. to or from the filling station) they are covered 
by the ADR convention. Such gas cylinders are therefore excluded from the PED by virtue of 
Article 1 paragraph 2 (s). Such cylinders are covered by the TPED. 
 
Note 1: They do not fall under the case of Article 4 paragraph 1 (a) (i) second indent, which only 
refers to portable extinguishers. 
 
Note 2: If they are not transported in pressurised condition but filled/refilled at the installation site 
they are covered by the PED. 
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