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Subject:  Exclusion – Assembly classified as no higher than category I 

    

Question:  

Article 1, paragraph 2 (f) states that all "equipment classified as no higher than category I under 
Article 13 of this Directive and covered by one of the following Directives: [….] are excluded from 
the scope of this Directive". 
 
Does this exclusion also cover assemblies? 

  

Answer:  Yes.  
 
Reason: While the categories are defined in Article 13 for items of pressure equipment, the same 
categories are applied to and used in the context of Assemblies in Article 14. The Directive clearly 
defines a category for each assembly in Article 14, paragraph 2.6 (b) and requires that the 
applicable conformity assessment modules are used as per 14, paragraph 2. 
 
Consequently there is no problem to determine, which assemblies are excluded from the pressure 
equipment directive by Article 1, paragraph 2 (f). 
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