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Subject:  Assemblies – Derogation of Article 4, paragraph 2 

    

Question:  
Shall the assemblies defined in the derogation in Article 4, paragraph 2, subparagraph 2 (boilers 
intended for generating warm water at temperatures not higher than 110°c) carry the CE-marking? 

  

Answer:  Yes, in accordance with Article 19 paragraph 1, but the identification mark of the notified body is 
left out if the manufacturer has selected the use of module B EU-Type examination – Design type. 
 
Reasons: The applied conformity assessment procedure is defined in table 4 of the Annex II, 
where the modules B EU-Type examination – Design type and H are given as alternatives (see 
below table). In the case of module B EU-Type examination – Design type, there is no notified 
body involved at the production control phase, and according to article 19 paragraph 4 no 
identification number of the notidied bidy shall follow the CE marking. 
 
NOTE: Assemblies as defined in the derogation in Article 4 paragraph 2 subparagraph 2 (boilers 
intended for generating warm water at temperatures not higher than 110°C) to be CE-marked shall 
comprise, as a minimum, the boiler with its protection devices. 
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