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Subject:  Conformity assessment – Operating instructions 

    

Question:  
Shall the manufacturer of pressure equipment submit operating instructions as part of the 
conformity assessment by a Notified Body, and shall the Notified Body verify the content? 

  

Answer:  Yes. 
 
PED requires the manufacturer to prepare operating instructions (see Annex I section 3.4) and 
supply them together with the equipment. 
 
Appropriate operating instructions are an essential safety requirement (ESR) and shall therefore 
be part of the conformity assessment procedure. 
 
When the Notified Body's duty includes performing or monitoring final assessment, it shall verify 
the existence of operating instructions and check their compliance with the Directive. 
 
When the Notified Body's duty includes design examination, it shall verify that the intended use 
and residual hazards are described, and are intended to be included in operating instructions. 
 
For modules based on quality systems, the existence of proper procedures to establish the various 
elements of the operating instructions shall be verified as part of the assessment of the quality 
system. 
 
See also Guideline H-03 (CLAP X167). 
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