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Subject:  ESR on design – Conditions of application of an experimental design method without calculation 

    

Question:  

How should the condition related to the experimental design method without calculation in Annex 
I § 2.2.2 be interpreted stipulating that: 
"Experimental design may be carried out without any calculation in accordance with section 2.2.4 
if the product of the maximum permissible pressure PS and the volume V is less than 6000 bar.litre 
or the product PS.DN is less than 3000 bar"? 
 

  

Answer:  It shall be understood that: 
 
-the condition PS.V < 6000 bar.L is applicable to equipment for which the classification criterion in 
annex II is the volume (vessels, boilers and when applicable, accessories, etc.); 
 
-the condition PS.DN < 3000 bar is applicable to equipment for which the classification criterion in 
annex II is the nominal size (piping and when applicable, accessories, etc.). 
 
Note: Module B-EU Type Examination – Design type is not applicable to equipment validated by 
experimental design. 
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