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Subject:  ESR on manufacturing – Forming procedures 

    

Question:  

How to interpret point 3.1.1 of Annex I as far as the forming procedures are concerned? 
 
Does it impose for the manufacturer a qualification procedure for forming operations which will be 
validated by the Notified Body? 

  

Answer:   
The Directive does not require for qualification of forming procedures in § 3.1.1 of Annex I, 
although it includes such a qualification for permanent joints in § 3.1.2 of Annex I. 
 
But there is an essential requirement about the preparation of the component parts (c.f. Annex I § 
3.1.1) and the manufacturer shall demonstrate in the technical documentation of the equipment 
that this requirement has been satisfied. 
 
Depending on the modules, the Notified Body may examine this technical documentation. 
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