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Subject:  ESR on materials – Material conforming to the specification 

    

Question:  

Annex I § 4.3 of the PED requires that the material manufacturer must prepare documentation 
affirming compliance with the specification required by the equipment manufacturer. 
 
Does this requirement mean that material properties used in the design of the pressure equipment 
must be based on those affirmed (guaranteed) by the material manufacturer? 

  

Answer:  Yes, the material properties used in design of the equipment, e.g. yield strength and impact 
properties, must be based on those of the specification which are affirmed by the material 
manufacturer. 
 
Note 1: This does not mean that the values of the specification need to be written on the certificate. 
It is sufficient for the material manufacturer's certificate to make reference to the specification 
where the appropriate values are included. See also Guideline G-17 (CLAP X153) for the need of 
verification testing of specified impact properties. 
 
Note 2: See also Guideline G-18 (CLAP X154) for the relationship between the essential safety 
requirements and the properties of the base material. 
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