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Subject:  ESR on materials - Traceability of 3.1 certificate and associated documentation 

    

Question:  

When an equipment manufacturer receives a certificate type 3.1 according to EN 10204:2004 by 
the material manufacturer, in pursuance of the third paragraph of section 4.3 of Annex I, what 
evidence of compliance with these requirements shall be recorded in the technical 
documentation? 

  

Answer:  The equipment manufacturer shall be able to confirm that the material manufacturer's quality 
system certificate meets the requirements of the third paragraph of section 4.3 of Annex I (field of 
validity of the certification, range of validity of certification, establishment of the competent body 
as a legal entity within the European Union, accreditation). 
 
The equipment manufacturer should keep track of such information which may be requested by 
the market surveillance authority. To fulfil this requirement the equipment manufacturer should 
keep in its technical documentation the appropriate quality system certificate of the material 
manufacturer or other equally objective evidence. 
 
See also Guideline G-02 (CLAP X139) and Guideline G-16 (CLAP X152).  
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