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Subject:  Other ESR – Final assessment of pressure equipment 

    

Question:  

Final assessment (Annex I Section 3.2.2) of pressure equipment must include a test for pressure 
containment at a pressure at least equal, where appropriate, to the value laid down in section 7.4. 
This section only refers to pressure vessels. Does this mean that Annex I Section 7.4 does not 
apply to piping, and pressure and safety accessories? 
 

  

Answer:  In accordance with Annex I Section 3.2.2 in the course of the final assessment pressure equipment 
must be subjected to a test for the pressure containment aspect. As a rule, this test for the pressure 
containment aspect is supposed to be carried out in the form of a hydrostatic pressure test. Where 
this is not possible or disadvantageous other procedures are permissible.  

The pressure value chosen for carrying out a hydrostatic pressure test must be such as to assure 
testing the pressure containment aspect of the pressure equipment with due consideration of the 
determined safety factors without causing a damage to the pressure equipment. Annex I Section 
7.4 provides additional formulas which may be applied only in due consideration of the above 
described general criteria (Annex I Section 3.2.2). The formulas in Annex I Section 7.4 should be 
considered for all items of pressure equipment, not only pressure vessels.  
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