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Subject:  Other ESR – Safety Information given to user 

    

Question:  What safety information must be given to the user in relation to Annex I points 3.3 and 3.4? 

  

Answer:  When pressure equipment is placed on the market, the manufacturer is required by the PED to 
ensure that it is accompanied by instructions for the user containing certain safety information; 
such information is mandatory. Additional information may be requested by the user or 
recommended by the manufacturer, and agreed as part of the order or contract; this information 
is not a PED requirement and therefore is optional. Both types of information are elaborated below. 
 
The following are required by the PED: 
- Details accompanying the CE mark, per clause 3.3a, 3.3b and 3.3c 
- Operating instructions for mounting, putting into service, use and maintenance, per clause 3.4a, 
which include as far as relevant to the equipment: 

 safe operating limits and design basis (includes anticipated operating and assumed 
design conditions, intended life, design code used, joint coefficients and corrosion 
allowances) 

 features of the design relevant to the life of the equipment per clause 2.2.3b last indent 

 residual hazards not prevented by design or protective measures, that might arise from 
foreseeable misuse, per clause 1.3, 3.3c, and 3.4c 

 technical documents, drawings and diagrams necessary for a full understanding of these 
instructions, as per clause 3.4b 

 information about replaceable parts, for example per clause 2.7 
 
Note 1:  Where an assembly of pressure equipment includes a number of different PS, it is 
acceptable not to provide these different PS on the assembly marking but they must be provided 
by other suitable means for example on an assembly layout diagram accompanying the operating 
instructions. 
 
Note 2:  Without prejudice of clause 3.4a, other information, not required by the PED, may be 
included by contractual agreement, such as: hazard analysis, material test certificates, detailed 
design calculations, “as built” drawings, heat treatment records, welding records, NDT results, 
results of dimensional check, full records of proof test, details and results of special checks, details 
of any corrective repair or modifications, full documentation of any concessions made. 
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