
 

    

 Guideline  I-05  CLAP 
  FORM N°X184 

 

    Version :   1 
     

Directive 2014/68/EU 
 Adopted by WGP : 08/01/2016  

 
   

  Adopted by CLAP : 08/01/2016  

    
Directive References: Article 12     

    

 

Subject:  Miscellaneous – Use of another document than a harmonized standard 

    

Question:  

In which conditions is it possible to use a document other than a harmonised standard (national 
standard, professional code or private technical document) for the design and manufacture of 
pressure equipment for the application of PED? 
 

  

Answer:  1) The use of the harmonised standard is not mandatory. 
 
2) However, the directive did not include provisions to give presumption of conformity to 
documents other than harmonised standards. 
 
A manufacturer using another document shall describe in his technical documentation the 
solutions adopted to meet the essential requirements of the directive. 
The notified body (or the user inspectorate) shall validate, if required by the module chosen, these 
solutions. 
 
3) The technical requirements of the Directive are given in Annex I. When using a national 
standard, a professional code or a private technical document for fulfilling Annex I, only the 
technical content of this document is relevant. Further provisions of this document (e.g. about 
bodies or certification procedures) are not relevant for the application of PED. 
 
NOTE: See also Guideline I-06 (CLAP X185). 
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