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Subject:  Miscellaneous – Safety accessories 

    

Question:  
Under what circumstances shall safety accessories placed on the market not bear the CE marking 
according to the PED? 

  

Answer:  Safety accessories exclusively manufactured and put on the market for specific pressure 
equipment or assemblies covered by Article 4 paragraph 3 of the PED shall not bear the CE 
marking under the PED (but see Note 2). 
 
Furthermore, safety accessories exclusively intended for equipment not covered by the PED are 
also not covered by the PED. 
 
Also safety accessories covered by the PED and assessed by a user inspectorate shall not bear 
the CE marking. 
 
Note 1: The specific use shall be clearly mentioned by the manufacturer of the safety accessory 
in the instructions. 
 
Note 2: This does not forbid the use of a CE-marked safety accessory on an Article 4 paragraph 
3 equipment.  
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