
 

    

 Guideline  I-19  CLAP 
  FORM N°X198 

 

    Version :   1 
     

Directive 2014/68/EU 
 Adopted by WGP : 15/03/2016  

 
   

  Adopted by CLAP : 15/03/2016  

    
Directive References: Article 4 § 3  Article 5 § 1   

    

 

Subject:  
Miscellaneous – Information supplied for an item of pressure equipment which falls under sound 
engineering practice 

    

Question:  

What information should be supplied with an item of pressure equipment, or an assembly, which 
falls under article 4 paragraph 3 (sound engineering practice, SEP) when it is placed on the 
market, to indicate that it complies with the provisions of article 4 paragraph 3? 
 

  

Answer:  There are no specific provisions in the directive on how the manufacturer must indicate that such 
equipment complies with the PED. 
 
Nevertheless, the manufacturer must supply adequate instructions for use, and provide markings 
to permit identification of the manufacturer or its authorized representative established within the 
Community.  
 
However, manufacturers should be aware that it is likely to be helpful if they include with the 
product a reference to the PED indicating that the requirement of sound engineering practice of a 
Member State (see Guideline I-01 (CLAP X180)) has been met. This can for example be achieved 
by a statement included with the instructions of use, by a separate document attached to the 
equipment, or by an addition to the marking. 
 
 
Note: The manufacturer must not draw up, an EU declaration of conformity, nor affix the CE-mark 
for such equipment in the context of PED. 
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