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Subject:  ESR on manufacturing – Approval of permanent joining procedures 

    

Question:  
Where approval of operating procedures for permanent joining is required by the PED and the 
approval is granted on the basis of a document other than a harmonized standard, should this 
approval explicitly mention the PED? 

  

Answer:   
Yes. 
 
The approval certificate should also indicate the tests performed in addition to those in the 
document used for approval. 
 
If certificates do not include a reference to the PED, the application of the last para-graph of Annex 
I Section 3.1.2 shall be checked through the detailed examination of the WPQR (Welding 
Procedure Qualification Record). 
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