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Subject:  
Other ESR – Strength of foundations 

    

Question:  

Does the strength of the foundations (concrete plates, tightened gravel, piling etc), where the 
pressure equipment is erected, belong to the details to be considered under PED? 

  

Answer:  The strength of the foundations does not belong to the details to be checked by notified bodies in 
Module B EU-Type examination – Design type, G etc. But the manufacturer, obliged by section 
3.4 of Annex I of PED, must give relevant information (support forces etc) so that the body 
responsible for installation of the pressure equipment can design the grounding (see Annex I, 
section 2.2.1). 
 
Note: This information should also be made available to the user with 'as built' drawings, see PED 
Guideline H-03. 
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