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Subject: 
Assessment of modifications for a pressure equipment placed on the market, being integrated 

into an assembly 

    

Question: 

An assembly manufacturer may, under its responsibility, modify a pressure equipment 
constituting an assembly, after the placing on the market of the equipment but before placing on 

the market of the assembly (see CLAP X101 - Guideline C-19). The modification is to be 
assessed as part of the global conformity assessment of the assembly (see point 6 of Article 14 

of Directive 2014/68/EU). How should the assembly manufacturer handle this modification? 

  

Answer: The assembly manufacturer shall evaluate the impact of the modification on the original design 
of the pressure equipment concerned. For this purpose, he must have the original technical 

documentation of the equipment. If its analysis shows that the modification of the equipment is 
intended to modify its performance, destination or original type with a significant impact on the 

applicable essential safety requirements, he shall consider this equipment as a new product. He 
submits the results of its analysis for validation to the notified body in charge of the conformity 

assessment of the assembly. 
1. If the modified equipment is considered as a new product: 

 as part of the global conformity assessment procedure for the assembly, the equipment 
is subject to a conformity assessment, defined according to its category in accordance 
with point 6 (a) of Article 14 of the PED and based, where applicable, on the conditions 

of the assembly; 

 it is not necessary for the assembly manufacturer to repeat the conformity assessment 
actions for the parts not affected by the modification, provided that he demonstrates that 

the corresponding elements of the original documentation do not require updating. 
Note: The original marking and the documents issued by the initial manufacturer and its notified 

body shall be replaced by those of the assembly manufacturer and its notified body. 
 

2. If the modified equipment is not considered as a new product, the assembly manufacturer: 

 attaches to the equipment instructions sent to the end user with the assembly 
instructions, the technical file of the modification including the description of the 

modification and justification of the classification of the modification by the manufacturer, 
validated by the notified body in charge of the conformity assessment of the assembly, 

 refers to the EU declaration of conformity of the assembly, a statement that the 
equipment has been modified and that the relevant documentation is in the equipment 

instructions. 

 unambiguously identifies the modification on the equipment, without altering the 
dataplate. 
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