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Subject:  Assembly – Protective devices of boiler 

    

Question:  

Article 4, paragraph 2 (last sentence) states that the manually fed assemblies must comply with 
certain essential requirements. Furthermore Article 2 (6) states that the assemblies shall be 
assembled by the manufacturer. 
 
Assuming that the manufacturer wants to use Module B EU-Type examination – design type in 
accordance with Annex II, table 4, is it then sufficient that the manufacturer of the boiler gets an 
EU-Type examination – design type certificate or shall it be the installer (plumber), who assembles 
the protective devices to the boiler on site that must obtain the EU-Type examination – design 
type certificate? 
 

  

Answer:  As stated in PED Guideline C-05 (CLAP X092), Article 4 paragraph 2 (last sentence) assemblies 
comprise, as a minimum, the boiler with its protective devices. 
 
However, it is sufficient that the manufacturer of the boiler obtains an EU-Type examination – 
design type certificate, provided that he clearly specifies in his installation instructions the suitable 
protective device that shall be used in the assembly and how it shall be installed.  
 
The installation instructions shall be part of the EU-Type examination – design type examination. 
See also PED guidelines C-03 (CLAP X090) and C-05 (CLAP X092). 
 
NOTE: The module B EU-Type examination – design type assessment shall comprise essential 
safety requirements from Article 4 paragraph 2 last sentence as well as the operating instructions. 
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