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Subject:  Others ESR – Risk assessment 

    

Question:  

The third preliminary observation of Annex I of the PED requires that the manufacturer shall 
“…analyse the hazards and risks in order to identify those which apply to his equipment on account 
of pressure”. In addition, the modules of Annex III require that “The technical 
documentation…….shall include an adequate analysis and assessment of the risk(s)”. 
 
How shall this be carried out and documented? 

  

Answer:  As a first stage the manufacturer shall determine and record the characteristics, extent, 
surrounding and circumstances of the intended use of the pressure equipment or the assembly. 
Next, it is necessary to identify hazards and/or hazardous situations that could occur during the 
life cycle of the pressure equipment or the assembly in reasonably foreseeable conditions. 
 
The manufacturer shall analyse each hazard and/or hazardous situation and evaluate the 
significance of the risk for each identified applicable hazard and/or hazardous situation and follow 
the mitigation measures as listed in Annex I section 1.2.  
 
The goal of the risk assessment is the appropriate application of the relevant essential safety 
requirements (Annex I) of the PED and the implementation of associated measures. 
The manufacturer shall record the risk assessment that has been carried out. 
 
The methods of the risk assessment, a list of the essential safety requirements applied to the 
equipment and the corresponding protective measures shall be included in the technical 
documentation. 
 
See also Blue Guide 2016: Section 4.3 “Technical documentation” and ISO/IEC-Guide 51. 
 
Note 1: The risk assessment may be carried out by the manufacturer himself, by his authorised 
representative or by another person acting on their behalf. 
 
If the risk assessment is carried out on behalf of the manufacturer or by another person, the 
manufacturer remains responsible for the risk assessment and the implementation of the 
necessary protective measures during the design and manufacture of product. 
 

Note 2: The hazard and risk analysis process may be facilitated by using harmonised standards 
but they do not relieve the manufacturer of his obligation to carry out the analysis.  
See also Blue Guide 2016: Section 4.1.2.2 ”Role of harmonised standards”. 
 
Note 3: The risk assessment can include, but does not require, a quantitative approach with 
probabilistic analysis and/or assumptions of possible extents of damage. It is up to the 
manufacturer to decide about the most appropriate method taking into account the pressure 
equipment technology used and current practice. 
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