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Subject:  ESR on manufacturing – Welding procedure qualification (WPQ) 

    

Question:  
Can the welding procedure qualifications (WPQ) carried out in accordance with the provisions of 
article 9 of the former order of 24 March 1978 be subject of a permanent joining approval 
according to the requirements of point 3.1.2 of Annex I of PED? 

  

Answer:   
Two cases are to be considered: 
 
1) WPQ, carried out by APAVE, ASAP, Bureau Veritas or Welding Institute (but before 
31/12/1998), may be subject to an approval according to ESR 3.1.2 provided to respect CLAP 
X133 (PED Guideline F-12). 
 
(2) WPQ, carried out without the intervention of these bodies, cannot be approved according to 
ESR 3.1.2, taking into account CLAP X123 (PED Guideline F-01). 
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