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Subject:  Scope – Portable extinguishers 

    

Question:  
Are portable extinguishers within the scope of the Pressure Equipment Directive or are they 
covered by the exclusion in Article 1.3.19 for equipment covered by the ADR? 

  

Answer:  They are covered by the Pressure Equipment Directive. 
 
Reason: 
Portable extinguishers are specifically mentioned in Article 3 paragraph 1.1.a) second indent and 
Annex II, Table 2 of the Pressure Equipment Directive. 
 
Furthermore, fire extinguishers are specifically mentioned in special provision 594 of ADR as 
exclusion when appropriately packed for transport. 
 
Thus, these extinguishers are not covered by the exclusion in Article 1 paragraph 3.19 of the 
PED. 
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