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Subject:  Classification – Generators with coolant 

    

Question:  
How should fired or otherwise heated equipment be classified if a fluid other than water is being 
heated? 

  

Answer:  This equipment shall be considered as vessel in accordance with article 3.1.1 of the directive. It 
may also be considered as assembly in accordance with article 3.2.2. 
 
The definition of assemblies in article 3.2.1 concerns only the assemblies intended for generating 
steam or superheated water and does not concern equipment where a fluid other than water is 
heated. 
 
As a consequence, the classification shall not be made using table 5. 
 
Examples of such equipment are oil heating furnaces, heat exchangers (refer also to guideline 
2/4), and induction heaters. 
 
NOTE: The essential requirements of annex I section 5 are applicable to such pressure 
equipment, if it presents a risk of overheating, unless the equipment is covered by Article 3.3. 
 
 
Modifications compared to the previous adopted version: copy of guideline 2/6 (24/03/00) and 
editorial correction on 2004-09-16. 

 

 


